2014. december 16.

Egyetem, szerintem.


Hello!


Egyetemista vagyok a kormány megszorításai ellenére is. Megszorítások alatt az elérhetetlen pontszámokat és a magyar pénztárcának ismeretlen tandíjakat értem. De sikerült, bejutottam és jelentem sikeresen lehúztam az első szorgalmi időszakot. Olyan szakon ugyan, amit még én is néha úgy hívok -helytelenül- büfészak. Semmit se tanuló, áldiplomás, gyorsétteremben dolgozó szakos vagyok. Sajnálom, hogy az emberek ezt hiszik és azt is sajnálom, hogy én is ezt hittem. Mert igen azt hittem könnyű lesz, mit nekem ez a 3 év...aha persze. Amikor eléd tolják a legérthetetlenebb szövegeket, elméleteket a legbonyolultabb megfogalmazásokkal és idegenebbnél idegenebb szavakkal. Amikor kiderül, hogy vizsgaszűzként is laza 6 vizsga vár rád év végén, akkor már nem mondtam olyan sokszor, hogy "mit nekem ez a 3 év". De ennek ellenére is szeretem. Eddig az egyáltalán nem kreatív, unalmas és érdektelen középiskolai tanagyag uralta az agyam és azt hittem tudok valamit, de sajnos az egyetemen derült ki, hogy az ég világon semmit se tudok semmiről. Ami kicsit fáj és rossz, de pontosan ezért jó. Már ha ennek van egyáltalán valami értelme.
De talán azoknak hasznos lesz ez az írás, akik még nem járnak egyetemre, de szeretnének. Ha még nekik se, akkor legalább én jól elcsesztem az időt a megírásra ahelyett, hogy a holnapi általános filozófia vizsgámra tanultam volna. :)
Tehát viccen kívül:

1. Változtass meg mindent, amit eddig gondoltál és azt hitted az úgy helyes. Nem az számít, hogy ötös legyen és nem is az, hogy görbüljön. Jójó persze számít, hogy átmenj, de inkább az a lényeg neked mit jelentett, mit tanultál belőle, elgondolkoztál-e rajta, vitatkoznál vele vagy csak leszarod.

2. Tied az idő. Nem 1 héttel előtte tudod meg, hogy számonkérés lesz. Előre tudod és úgy tanulsz, ahogy neked kényelmes. Persze ez csak egy elcseszett elmélet, én is az előtte lévő napon kezdtem el tanulni mindenre. De higgyük el, hogy ez létezik.

3. Amikor a puskázás értelmét veszti. Hiába gyártod le napokkal előre a 6-os betűméretű puskákat, ha azt az etalonvizsgán úgyis számon kérik. Egyszer meg kell tanulni, akkor legalább akkor tedd, amikor nem 12 vizsga lesz egy félévben és nem két szakiránnyal 'szenveded' végig a hónapokat.

4. Minden tantárgy egyszer értelmet nyer. Én most nagyon nagyon sokszor szólongatom mások anyukáját hiszen érthetetlenül állok egy-két tantárgy előtt. De én hiszek abban, hogy mindennek van értelme és lesz is. Hiszen semmi sem véletlen. Ugye? kérlek mondjátok hogy így van.

Sok sikert kívánok azoknak, akik terveznek egyetemre járni. Nehéz, teljesen máshogy kell gondolkozni és viselkedni, de már én fél év után is azt mondom, hogy értelmetlen kihagyni :)

Molly.1 megjegyzés:

  1. Tök jó, hogy így látod, tényleg, de valószínűleg hasonló szakra jársz, mint amire annak idején én, és a 4.-es pont sajnos nem igaz, de ilyen tárgyak minden szakon akadnak.
    Ja, és 6 vizsga egyáltalán nem sok.

    VálaszTörlés