2014. március 10.

Egy kicsit a Teljesítménytúrákról.
Hello!


Idén, a barátom által megismerkedem a teljesítménytúra fogalmával. Eddig is tudtam, hogy létezik, de soha nem tapasztaltam meg azelőtt. Így két 20km-es túra után MINDENKINEK csak ajánlani tudom. Eszméletlen élményt, edzést és látványt nyújt.
Aki még nem volt ilyen túrán, annak szeretném bemutatni képekkel együtt, hogy milyen is egy teljesítménytúra, mire kell felkészülni, mit érdemes magunkkal vinni.
Javaslom, hogy először NE egy 20 km-es 680 m emelkedésű túrát válasszunk, mert garantáltan másnapra nem fogunk tudni járni. Tapasztalat. Inkább egy könnyebb 300 m emelkedésű 10 km-es túrára menjünk első alkalommal.


Felszerelés:

1. Nagyon kényelmes lehetőleg túracipő ( akár 6 óra intenzív sétához is bármilyen terepen )
2. Min. 2l folyadék ( javaslom a meleg teát és a vizet )
3. Réteges öltözet ( Lent a lombok alatt hideg lehet, fent már süthet a nap )
4. 1-2 szendvics és 1 szelet csoki ( az eddigi tapasztalat az, hogy bármennyire is kemény a túra, az ember   nem lesz éhes közben )
5. Esőkabát ( soha nem lehet tudni )
6. Kis hátizsák
7. Nem utolsó sorban képrögzítő eszköz

Tennivalók a túra előtt: 

1. Rengeteg magyar oldal van, ami szervez minden hétvégére túrákat. Ezeket érdemes rendszeresen böngészni, utánajárni. ( http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/ )
2. Ha kiválasztottuk a megfelelőt vagy regisztrálunk vagy a helyszínen jelentkezünk.
3. Általában egy túra nevezési díja 500-1000Ft közé esik, de ez mindig megtérül, hiszen a checkpointoknál, túra közben mindenki kap térképet, csokit, szendvicset, teát és a túra végén oklevelet, kitűzőt, meleg ételt.
4. Készüljünk fel a korán kelésre. Mivel a túrahelyszínek általában nem könnyen elérhetőek, sokat kell utazni és a rajt általában 7:30 és 9:00 óra között indul.


Legutóbbi túránk a Sorrento-sziklákhoz vezetett Makkosmárián, Normafán, Tündér-hegyen és a piktortéglákon át.

Mivel korán indul a rajt a hegyekben eleinte ködre számítsunk.  Gondolná azt bárki, hogy egy ilyen kis hegyről ilyen gyönyörű a kilátás? :)Még egy egyszerű erdei út is milyen gyönyörű.A hegyre felfelé menet soha ne felejtsünk el visszapillantani :)Az apró dolgok mellett ne haladjunk el olyan gyorsan.

Tennivalók a túra után: 

1. Érjünk haza épségben.
2. Aznapra már lehetőleg ne tervezzünk semmit.
3. Pihenjünk, vegyünk fürdőt, igyunk teát és ha van rá lehetőség valakitől kérjünk egy masszírozást.
4. Tervezzük meg a következőt és mindig egy kicsit tegyük magasabbra a lécet. Garantáltan menni fog a nehezebb is ;)

Remélem mindenkinek meghoztam a kedvét egy jó kis tavaszi túrához. Érdemes nézelődni köztük, mert nagyszerű helyek vannak még az országban amikről nem is tudunk, pedig itt vannak az orrunk előtt. Vigyük magunkkal kutyánkat, barátunkat, gyermekünket. 

Ezzel a Normafán fotózott képpel kívánok mindenkinek izomlázas, kemény, de nagyszerű túrákat. :)

Molly.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése